فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن زارعی متین صفحه 2
  • بهرنگ اسماعیلی شاد*، کیومرث نیاز آذری، محمد صالحی، ترانه عنایتی صفحه 3
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مولفه های سرمایه روان شناختی با رویکرد معنوی از نظر اعضای هیئت علمی جهت استقرار دانشگاه اسلامی بوده است.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی و جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه اعضای هیئت علمی تمام وقت منطقه 3 دانشگاه آزاد اسلامی. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده که با استفاده از فرمول کوکران، 320 نفر انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل عاملی و فریدمن استفاده شد.
    یافته ها
    با مطالعه در مبانی نظری پژوهش مشخص شد که سرمایه روان شناختی از چهار مولفه خودکارامدی، تاب آوری، امید و خوش بینی تشکیل شده است. همچنین با بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش، مشخص شد که در ساختار هر یک از ابعاد چهارگانه، معنویت گرایی و هوش معنوی نقش دارد. لذا هوش معنوی به عنوان پنجمین مولفه اصلی انتخاب شد. سپس100 زیرمولفه روان شناختی که در ساختار پنج مولفه اصلی نقش دارند، انتخاب شدند و پس از انجام تحلیل عاملی، 78 زیرمولفه در پژوهش باقی ماندند. برای تعیین اولویت مولفه ها، آزمون فریدمن نشان داد که در مولفه های خودکارامدی، تاب آوری، امید، خوش بینی و هوش معنوی، به ترتیب زیرمولفه های خجالت، خود ارزشمندی، برنامه ریزی، اندیشه مثبت و تجارب معنوی، دارای بالاترین اولویت و زیرمولفه های حمایت اجتماعی، مسئولیت پذیری، تفکر واگرا و عقلانیت، دارای کمترین اولویت می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که در بعد خود کارآمدی، 18 زیر مولفه از مجموع 20 زیر مولفه بعد از تعیین بارهای عاملی در پژوهش باقی ماندند بدین معنا که با پژوهشهای قبلی اندیشمندان این حوزه به لحاظ تاثیر بر کارآمدی مطابقت دارند. در بعد تاب آوری، 19 زیر مولفه، در بعد امید 12 زیر مولفه، در بعد خوش بینی 12 زیر مولفه و در بعد معنویت 17 زیر مولفه مورد انتظار پژوهشگر با استفاده از آزمون تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفتند و با نظر پژوهشگران پیشین، مطابقت داشتند.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، خودکارامدی، تاب آوری، امید، خوش بینی، هوش معنوی
  • عباسعلی فرزندی، حسین صفری، الله بخش روشن روان* صفحه 21
    هدف
    هدف مقاله حاضر، تبیین مولفه ها و شاخصهای توانایی های مدیریتی و ویژگی های فردی مورد نیاز مدیران فرهنگی است که بر همین اساس، شهید آیت الله فضل الله محلاتی به عنوان یک مدیر موفق فرهنگی- اسلامی مورد مطالعه موردی قرارگرفته است. بدین منظور، 50 نفر از همکاران و همرزمان شهید محلاتی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.
    روش
    مطالعه حاضر بر حسب هدف، کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات و از روش کیفی نظریه پردازی داده بنیاد جهت استخراج یافته های تحقیق از طریق مصاحبه با افراد جامعه هدف استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های تحقیق، یک الگوی مفهومی مرتبط با ویژگی ها و توانایی های مدیران فرهنگی با استفاده از نظریه راهبرد داده بنیاد ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که درحوزه فرهنگ مدیرانی موفق ترند که از توانایی های علمی - تخصصی، روحی - روانی، جسمی- فیزیکی و فکری - ذهنی و ویژگی های فردی (شامل ویژگی های اخلاقی، فکری و شخصیتی و عبودیت و عمل صالح) و ویژگی های مکتبی (شامل ولایت مداری و ولایت محوری، بصیرت و عمل انقلابی و روحیه جهادی و عاشورایی) بالاتری برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت فرهنگی، توانایی های مدیریتی مدیران، ویژگی های فردی مدیران، مدیران فرهنگی
  • یونس نوربخش*، محمد مهدی مولایی، حامد طالبیان صفحه 47
    هدف
    هدف این پژوهش سنجش تاثیر رسانه بر نگرش به دین و انواع دینداری بوده است. تصور می شود تغییر نگرش به دین، به دنبال تغییراتی که حضور رسانه های جهانی و محلی به آن دامن می زنند، در کوتاه مدت و درازمدت منجر به تغییراتی در انواع دینداری دانشجویان در جامعه معاصر ایران خواهد شد. اما با وجود رشد فزاینده فرایند رسانه ای شدن در جامعه ایران، هنوز عوامل مختلف دیگر نیز بر نگرش به دین و انواع دینداری نقش قابل توجه و غیر قابل اغماضی دارند. لذا به نقش متغیر های دیگر و فرایندی که در آن رسانه ها به شکل گیری انواع دینداری کمک می رسانند نیز توجه شده است.
    روش
    در این پژوهش در بخش مطالعه اکتشافی، انواع دینداری موجود در میان دانشجویان، شناسایی و عوامل موثر بر دینداری دانشجویان مشخص شده اند. سپس از طریق روش تحلیل مسیر، اثرات مستقیم و غیر مستقیم مجموعه عوامل موثر بر انواع دینداری مشخص شده است.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    هر چند انواع رسانه ها بر انواع دینداری اثرگذارند، اما عوامل اثرگذارتری از رسانه ها از جمله نهاد آموزش و خانواده وجود دارند که شکل گیری انواع دینداری دانشجویان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: دینداری، دانشجویان، رسانه ها، اینترنت، نهاد آموزش، خانواده
  • سعید سعیدا اردکانی، سید محمد موسوی*، محمدطه انوری علی آباد، مسعودرضا خدایاریان صفحه 71
    هدف
    مقاله حاضر با هدف معرفی شاخصهای دانشگاه تمدن ساز از منابع پژوهشی و تایید شاخصها از نظر خبرگان دانشگاهی، به اولویت بندی مهم ترین شاخصهایی که در ایجاد و شکل گیری دانشگاه تمدن ساز نقش عمده ای دارند، پرداخته است.
    روش
    برای شناسایی علت یا معلول بودن شاخصها، از تکنیک دیماتل فازی بهره گرفته شد.
    یافته ها
    پژوهش محور، دانش گرا، تخصص گرا، معرفت ساز و پاسخگو در برابر نیازهای جامعه، فن گرا، تخصص محور و مهارت ساز، به ترتیب با ضرایب تاثیر 10.89، 10.48 و 10.11 تاثیرگذارترین شاخصها و عوامل در راستای تحقق یک دانشگاه تمدن ساز می باشند.
    نتیجه گیری
    هر 20 عامل شناسایی شده به عنوان عوامل دانشگاه تمدن ساز در آموزش عالی ایران، بحرانی و اساسی بوده و نقش پر اهمیتی در تحقق آن دارند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، تمدن ساز، شاخصهای موفقیت، تکنیک دیماتل فازی
  • سهراب مروتی، امیر فتاحی*، فرحناز وحیدنیا صفحه 87
    هدف
    پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال است که: بر پایه آموزه های دین اسلام، چه چشم اندازی برای نهاد دانشگاه مسئولیت پذیر قابل ترسیم است که مسیر دستیابی به جایگاه شایسته این نهاد الهی را برای ما روشن و هموار سازد؟
    روش
    این پژوهش با روش کتابخانه ای- اسنادی به تحلیل محتوای کیفی انجام گرفته است.
    یافته ها
    پژوهش حاضر، دانشگاه مسئولیت پذیر را نهادی با سه مشخصه ذاتی یا سه مولفه بنیادین هویت علمی، هویت دینی و خدمتگزاری معرفی می کند و با طراحی چشم انداز مطلوب آن، که متشکل از شاخصهای دانایی، توانایی، نیکویی و زیبایی است، به الگوسازی و ترسیم پیکر و چارچوب اسلامی اش پرداخته است.
    نتیجه گیری
    از آنچه گزارش شد به دست می آید که جریان تعلیم و تربیت در دانشگاه مسئولیت پذیر به گونه ای است که هر فردی در مسیر آن قرار گیرد، متصف به صفات دانایی، توانایی، نیکویی و زیبایی می شود.
    کلیدواژگان: چشم انداز، دانشگاه، دانشگاه مسئولیت پذیر، مسئولیت پذیری
  • مهدی عاشوری*، حمیدرضا قائدعلی صفحه 107
    هدف
    دانشگاه زمانی به فعالیت صحیح مشغول است که آموزش، پژوهش و فعالیتهای اجتماعی- فرهنگی به شکل متوازن انجام گیرند و هیچ یک مانع فعالیت دیگری نشوند. بخش محسوسی از فعالیتهای فوق برنامه در دانشگاه در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و دینی، توسط تشکلهای دانشجویی اجرا می شود. بنابر این، ضروری است تا با به کارگیری شیوه صحیح مدیریت در تشکلهای دانشجویی، بیشترین اثربخشی را در حیطه های مذکور به دست آورد.
    روش
    به سبب فقر محتوایی مطالعات در زمینه نحوه فعالیت تشکلهای دانشجویی و لزوم توجه به رویکرد اکتشافی در این تحقیق، روش تجزیه و تحلیل مضمون (تم) انتخاب شد و مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 12 نفر و چهار جلسه توفان فکری با حضور 9 نفر از فعالان دانشجویی که سابقه مدیریت تشکلهای دانشجویی را داشته اند، صورت پذیرفت.
    یافته ها
    مضمونهای شناسایی شده در حوزه چالشها و مشکلات مدیریت تشکلهای دانشجویی با توجه به اشتراکاتشان، در پنج دسته «ضعف در ارتباطات، تغییرات مدیریتی، ضعف در شناخت مسائل فرهنگی، چالش های مدیریت منابع انسانی و ضعف در هدف» تقسیم بندی شدند. هر کدام از این تم های اصلی، شامل تم های فرعی هستند که به عنوان مولفه های تشکیل دهنده هر چالش و مشکل معرفی شده اند.
    نتیجه گیری
    به یافته های این تحقیق می توان به عنوان نیازسنجی آموزشی و فرهنگی نیز نظر کرد و در طراحی دوره ها و کارگاه های آموزشی و بسته های فرهنگی که توسط مراکزی چون معاونت فرهنگی وزارت علوم و معاونت فرهنگی- سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها صورت می گیرد، مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: مدیریت تشکلهای دانشجویی، تشکل دانشجویی، دانشگاه، دانشجو
  • رضا همتی* صفحه 127
    هدف
    تشریح گسترش کمی و شتابان آموزش عالی، دلالتها و پیامدهای آن برای دانشجویان، اساتید و ساختار و کارکرد نظام آموزش عالی و از طرف دیگر، بازنمایی تجربیات زیسته اساتید دانشگاهی منتخب از این فرایند و دلالتهای آن.
    روش
    این پژوهش به صورت کیفی و از طریق مصاحبه نیمه ساختمند با 26 مطلع کلیدی از دپارتمانهای علوم پایه و فنی و مهندسی دانشگاه اصفهان صورت گرفته که با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده بودند.
    یافته ها
    توده ای شدن به شکل بدقواره ای صورت گرفته و اساتید دانشگاهی با وجود موافقت با گسترش کمی، نگرانی های عمیقی از دلالتهای این فرایند برای نظام دانشگاهی و فرهنگ و ارزشهای آن و همچنین نظام اجتماعی دارند.
    نتیجه گیری
    اولویت دادن به کیفیت آموزش و پژوهش ضمن دسترسی فزاینده به آموزش عالی، ارائه آموزش و پژوهش متناسب با نیازها و تقاضاهای جامعه، تغییر شیوه های مدیریت دانشگاه به منظور تربیت نیروی انسانی کارآفرین، خلاق و مبتکر
    کلیدواژگان: توده ای شدن، دانشگاه توده ای، دانشگاه نخبه گرا، کیفیت، مدرک گرایی، پژوهش کیفی
  • نصرالله قشقایی زاده*، بهزاد محمدی، پریسا مسعودیان صفحه 157
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق، ارائه الگوی مناسب سلامت سازمانی در دانشگاه ها بر اساس آموزه های دین اسلام بود.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، بنیادی است. شیوه گردآوری اطلاعات، ترکیبی از روش کتابخانه ای و میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات، فیش برداری، مصاحبه و پرسشنامه بود. جامعه آماری تحقیق، افراد خبره و آگاه به موضوع بودند که از طریق نمونه گیری گلوله برفی تعداد 44 نفر انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته اصلی تحقیق، دستیابی به الگوی سلامت سازمانی بر اساس آموزه های دینی بود که از نظر خبرگان مورد تایید قرار گرفت. مولفه های اصلی الگو عبارت بودند از: شفافیت(مشخص بودن انتظارات)، نظام پاداش عادلانه، حل مشکل، ارتباط سازنده، رفتار حمایتی، هدفمندی، همبستگی، نوآوری، بهره وری از منابع، انعطاف پذیری، معنویت در کار، توجه به روحیه افراد و کیفیت گرایی.
    نتیجه گیری
    در تمامی مولفه های خروجی الگو جهت ارتقای سلامت سازمانی، مصادیق اسلامی و دینی وجود دارد، لذا مدیران اجرایی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی می بایست با الهام از مبانی عظیم دین اسلام، از آنها بهره گیری کرده، برای ارتقای سلامت سازمانی آن مراکز تلاش کنند.
    کلیدواژگان: الگوی سلامت سازمانی، آموزه های دینی، دانشگاه
|
  • Esmaeeli Shadb.*, Niaz Azarik., Salehim., Enayati, T. Page 3
    Objectives
    The present study aims at analyzing the psychological capital factors in Islamic university with a spiritual approach from view point of scientific board members.The aim of this article is analysis of psychological capital components in azad university's faculties.
    Method
    The method of the research is descriptive and statistical community included all scientific members of third district of azad Islamic university. The society of research is all of the faculties of zone 3 that is 1649. With stratified random sampling 320 selected people. Research instrument is a questionnaire with 100 items. For data analysis used factor analysis and freedman. Study in theory framework has five major components: self efficacy, resiliency, hope, optimism and spiritual intelligence. We have chosen 100 sub-components that after factor analysis resistant 78 factors. Results and
    Conclusion
    Freedman showed that in self efficacy, shameless have high score and importance and social protection have the last importance.In resiliency, self-valuable and give help have high importance and responsibility has lower score. In hope, planning has high and diverge think has lower importance. In optimism, positive thinking has high score and rationality has lower score. In SQ, spiritual experiment is more important and trust in god has lowered important.
    Keywords: psychological capital, resiliency, self, efficacy, hope, optimism, spiritual intelligence
  • Farzandi, A.A., Safarih., Roshan Ravan, A.* Page 21
    Objectives
    The main purpose of the present study is to clarify the management abilities and required features for cultural managers. To maintain the requested goal, the authors of the paper have studied the biography of martyr ayatollah mahallati as successful Islamic-cultural manager.
    Method
    The method of the research is descriptive survey and the instrument in data collection is questionnaire and interview.
    Results
    The results of the article indicate a pattern related to the abilities of cultural managers.
    Conclusion
    The authors of the survey conclude the following managers as successful managers in cultural fields: managers with physical, scientific abilities and abilities in mental, thought and individual aspects and ideal like: guardianship oriented(velayat madari), inner eye(spiritual insight),revolutionary function, struggle in the way of Allah.
    Keywords: management, cultural management, management abilities of managers, personal characteristics of managers, cultural managers
  • Noorbakhshy.*, Molayi, M.M., Talebian, H Page 47
    Objectives
    The present article intends to analyze the Effect of different Media on university student's faithfulness all over the country.
    Method
    The method of the study is recognition of different kinds of faithfulness among university students and studying the direct and indirect effects of all factors.Results and
    Conclusion
    The authors of the article conclude the effective factor of media on faithfulness but on the other hand concentrate on the importance of" family and education" institutes role in forming the faithfulness of university students.
    Keywords: faithfulness, university students, medias, internet, education institute, family
  • Saeida Ardakanis., Moosavim., Anvari Aliabad, M.T., Khodayarian, M.R Page 71
    Objectives
    The present study aims at introducing the effective factors on actualizing the civilization making university. the article describes the major priorities and criteria in forming and establishing civilization making university.
    Method
    Using technical phasic dimatel.
    Results
    the results of the research indicate the following factors as the most effective factors on actualizing a civilization making university: (in order) research oriented, knowledge based, specialization, knowledge making and responsible to the requirements of community, technical, expert oriented and skillfulness with the effectiveness coefficient in order; 10.89-10.48-10.11.
    Conclusion
    The article concludes all 20 factors have important and basic role in actualizing the civilization making university in supreme education.
    Keywords: university, actualizing civilization, success measures, technical phasic dimatel
  • Morovvatis., Fattahia.*, Vahid Nia, F Page 87
    Objectives
    This short piece of writing intends to elucidate the relationship between Islamic teachings and responsibility in universities.
    Method
    The method of the research is library-documentary and content qualitative analyzes.
    Results
    The results of the present study introduce the responsible university with three essential features: scientific identity, religious identity, service of people including ability, knowledge, and righteousness.
    Conclusion
    The article concludes education and training in responsible university is based on knowledge, ability, righteousness and beauty.
    Keywords: perspective, university, responsible university, sense of responsibility
  • Ashourim.*, Ghaed Ali, H.R Page 107
    Objectives
    In this research we cast a cursory glance at the roots of the Challenges and problems in the management of university student's groups.
    Method
    The method of the survey is analyzing the theme and semi-structure interviews with 12 persons and 4 sessions with 9 persons engaged to management of student's groups.
    Results
    The themes and challenges in management of student groups are categorized in 5 following factors: lack of communication, management changes, lack in cultural knowledge, and challenges in management of human recourses and weakness in determining the goals.
    Conclusion
    The author of the research concludes the results of the survey as educational and cultural requirements in planning the educative programs by science and cultural ministry or supreme leader's representative in universities.
    Keywords: university student's group''s management, student's groups, university, university student
  • Hemmati, R. * Page 127
    Objectives
    This survey concerns the quantity based rapid development of supreme education and consequences for university students, professors, structure and function of supreme educational system.
    Method
    The method of the research is qualitative and the instrument in data collection is interview with 26 key persons in technical, engineering and scientific departments at Isfahan University.
    Results
    The results of the article indicate the quantity based development in university as an improper approach and indicate the professor's serious concern.
    Conclusion
    The author concludes the necessity of prioritizing the quality based education and research in supreme education system considering the requirements of society and demands and also changes in the management methods in order to train innovative, creative and entrepreneur human recourses.
    Keywords: quantity oriented, quantity oriented university, elite oriented university, quality, bureaucracy, qualitative research
  • Ghashghaeizadehn.*, Mohamadib., Mosoudyan, P Page 157
    Objectives
    The purpose of this study was offering an Islamic model for university organizational health. This research was a descriptive – analytical study, the type of research was fundamental.
    Method
    The method of data collection was a combination of library and field methods. Data collection instrument were taking notes, interviews and questionnaires: The population of the study included experts of the issue through snowball sampling and 44 individuals were selected.
    Results
    The main findings of the research, the pursuit of organizational health model were based on religious teachings. The main components of the model were: Transparency (Clear expectations), fair reward system, solving the problem, Constructive communication, Supportive behavior, and goal-oriented, innovation, and resource productivity, flexibility, spiritually in work, integration, moral and quality oriented.
    Conclusion
    All components of the model output in order to improve organizational health and religion are examples; therefore, university administrators should be inspired by the great principles of Islam, and enjoying their effort to promote organizational health centers.
    Keywords: organizational health model, religious view points, university